_stony mountain
  correctional facility
_movement disorder clinic _upper fort garry
  interpretative centre
_tall grass prairie
  garden interpretive
  centre
_winnipeg education
  centre
_cree wilderness
  training centre
Previous
Next

The design of the building is inspired by the ‘weaving’ of the cultures that defined Selkirk Avenue in the past century, from Jewish and Polish to Aboriginal. The patternmaking characteristics of different cultures was a vehicle that guided us in creating a building that is not culture-specific but culture-inclusive, and that weaves itself into the community.

The design is a response to the particular context of Selkirk Avenue – one of the culturally and historically richest streets in the city. Our design creates an identifiable yet integrated entity on the street by incorporating a perforated wall that respects the scale of the adjacent buildings, and creates different levels of privacy and separation between the building users and pedestrians. This ‘mediating’ wall allows for views in and out from the public spaces, and limits this interaction in those spaces that require privacy.

The building scheme incorporates a courtyard that expands the functionality and use of the classrooms, library and workshops. In conjunction with the courtyard, the front and back walls create a ‘breathable’ building that allows for natural cross ventilation throughout the shoulder seasons and the summer.